ingyen webstatisztika

Beszélgetés a természetes szülésről (Videofelvétel)

2014-12-03 0 hozzászólás

2014. november 6-án a Józsi bácsi Szabadegyetem rendezvényén Vass Gabriella szülésznő volt a vendégem. A természetes, vagy más néven békés, háborítatlan szülés és születés csodájáról beszélgettünk. Saját gyermekem Gabi segítségével, teljesen természetes körülmények között – ám mégis egy budapesti kórház elkerített békés szegletében – született 1,5 évvel ezelőtt. Az élmény nagyon meghatározó volt számomra, és ennyi idő elteltével a gyermekem csodás lelki fejlődését figyelemmel kísérve úgy érzem, hogy a világra érkezése minőségének ehhez sok köze van. Persze akkor lenne ez a megállapítás igazán hiteles, ha  lenne összehasonlítási alapom, de a józan paraszti eszem mégis azt mondja, hogy ez bizony így vót jó. (Gabinak elég sok összehasonlítási alapja van és ő is így gondolja. 🙂 )

A mai Magyarországon ez a természetes szemlélet még gyerekcipőben jár, ezt Geréb Ágnes esete kapcsán is láthattuk, hallhattuk 2012-ben, ugyanakkor történt előrelépés bizonyos téren, hogy ti. az otthonszülésnek már van szabályozott, jogi háttere. Ez jó. Mindazonáltal a munka még hatalmas. Egy szellemileg és lelkileg (+ testileg) EGÉSZséges társadalom felneveléséhez nagyon sok apró lépés szükségeltetik, s ezek között olyan paradigmaváltásra is szükség van, mint a szülés és születés körülményeinek megváltoztatása, és a sok esetben feleslegesen medikalizált, orvosi beavatkozások felülvizsgálata. Hallgasd szeretettel az alábbi több, mint 2 órás beszélgetést és ha értéket látsz benne, add tovább! Köszönöm, köszönjük!

(Ha szerettél volna annak idején eljönni a beszélgetésre, de valamiért nem sikerült és most úgy érzed, hogy utólag is szívesen támogatnád a Józsi bácsi Szabadegyetemet ennek a rendezvénynek a létrehozásáért és a felvétel utólagos közzétételéért, akkor írj nekem egy üzenetet és megírom neked, hogy ezt hogyan teheted meg.)

Szeretném még egyszer felhívni a figyelmedet a fenti videó végén is beharangozott Mikroszülés c. filmre, melyet minél szélesebb körben szeretnénk Magyarországon bemutatni nyilvános vetítések alkalmával. Ha úgy érzed, hogy szívesen részt vennél egy vetítésen, tudasd velem!

A bejegyzés szerzője:

"Józsi bácsi" egészen pici gyerekként jött a világra. Művészembernek készült, de végül egy boldog senki lett belőle, aki folyamatosan meg akarja fejteni a létezés miértjét és ezért állandóan keres-kutat és keresi a tükröket, amelyekbe belenézhet. Van egy olyan érzése, hogy a világot túl sok propaganda és butítás veszi körül, s hogy valakik, valahol azt szeretnék, hogy a kisember soha nem fejtse meg a leglényegesebb összefüggéseket, s így megfelelő információ és rálátás nélkül mindig a rövidebbet kell húznia. "Józsi bácsi" úgy gondolja, hogy a tisztánlátásért érdemes fellépnie, ezért blogolásba kezd, benéz "a dolgok mögé". :) Részletes infó "Józsi bácsiról" itt olvasható.

Van véleményed? Ki vele!