ingyen webstatisztika

Coaching

Mi is az a coaching? [ejtsd: kócsing :)]

Maga a szakma viszonylag rövid múltra tekint vissza Magyarországon, noha az eredeti értelmében már régóta használják. Angol nyelvterületen pl. a sportágak edzőit is coach [ejtsd: kóccs] (edző) elnevezéssel illetik, azonban a Magyarországon elterjedt jelentése egy kicsit tágabb értelemben használatos. A coaching egy tudatosan felépített folyamatban történő beszélgetés azzal a céllal, hogy a beszélgetést irányító coach rávezesse a coachee-t [ejtsd: koócsí] – vagyis a “pácienst” az ő személyes ön- és éngyógyító képességének előhívására. Mivel tekinthetjük azt alapvetésnek, hogy a saját életemben mindenért én vagyok a felelős, ezért a coaching folyamat leglényegesebb célkitűzése az, hogy a coachee felismerje a benne rejlő tudást, (sok esetben mélyen nyugvó) erőt, végtelen lehetőségeket és azt a döntési képességet, mellyel saját életén egy hatalmasat mozdíthat előre, pozitív irányban.

Hogy néz ki egy ilyen folyamat?

Találkozunk, beszélgetünk egy pár percet, hogy megtaláljuk a közös hangot, aztán én kérdéseket teszek fel, te pedig válaszolsz rájuk. Mivel ez egy tudatosan felépített szituáció, melyben az a cél mindkettőnk számára, hogy a legtöbbet tudjuk belőle kihozni, ezért érdemes minden kérdésre őszintén válaszolni. Nem szabad elfelejteni, hogy a legtöbb elakadást az okozza, hogy az ember nem őszinte önmagával és az önmagunk ellen való létbe belenyomott energia leblokkolja a teremtő folyamatokat. Az általad kimondott válaszok lényege az, hogy úgyis csak azt hiszed el igazán, ami a Te szádból hangzik el. (Ráadásul a saját magad által kimondott szavakkal Te szembesülsz először és így könnyebben feloldódnak az ún. energiablokkok!) Ha megvan az őszinteség és a közös rezgés, segítségemmel képes leszel meglátni azt, hogy a saját életed legjobb “terméke” Te magad vagy. 🙂 Fontos lehet tudni, hogy bár a felismerés egy pillanat alatt történik meg, a változáshoz sokszor több idő – és így több személyes találkozó – is szükséges lehet.

Ez nem olyan, mint pszichológushoz menni?

Van némi hasonlóság, de nem. Egy pszichológus komoly és részletekbe menő ismerettel rendelkezik azt illetően, hogy a jelenlegi (lelki)állapot mögött milyen valódi okok húzódnak meg, ezért a feltárás folyamata egy pszichológussal lényegesen mélyebb, hosszabb és leginkább terápiás jellegű. A coaching célja nem az okok kiderítése (bár a beszélgetés során sokszor előfordul az is), hanem az, hogy egy “megrekedt az életem”, “nem tudok előremozdulni” érzelmi állapotból, megoldhatatlannak tűnő szituból kirántson. Nagyon lényeges, hogy vannak magunkkal hozott feladatok is (karma), amelyben pl. a kauzális asztrológia nagyon sokat tud segíteni (személyes tapasztalatból mondom), de az egy másik szakterület. Amihez én értek az elsősorban az, hogy rávilágítsak arra, hogy Te vagy a legfantasztikusabb ember a világon és egyébként mindenre képes vagy. 🙂

Miért hozzád menjek te “Józsi bácsi”?

Ide most írhatnék egy csomó hatásos marketing szöveget, de nem teszem. A blogom arról szól, hogy a(z olvasó szemszögéből nézve a) képernyő túloldalán található egy emberbőrbe bújt lélek, aki önmaga is folyamatosan kérdéseket tesz fel és keresi a helyét a világban, majd ezt megosztja. Az írásaimból kiderül, hogy hogyan gondolkodom, s ha ez alapján úgy érzed, hogy én vagyok a “Te embered” egy adott “megakadás” feloldására, akkor örömmel találkozom veled. Az is lehet, hogy nem tudunk együtt “rezegni”, de ez szerintem a beszélgetés elején kiderül, így max. elfogyasztunk egy finom teát és szeretettel elköszönünk egymástól.

Milyen témákban coacholsz?

Mivel a coachingnak sok területe van, ezért ez is egy fontos kérdés. Van vállalati (corporate), üzleti (business), egészség (health) és élet (life) coaching, de minden olyan terület is bevonható egy coaching folyamatba, amely az életünknek része. Ilyen pl. a férfiasság, nőiesség, párkapcsolat, testedzés, stb. kérdése. Ami hozzám legközelebb áll az a Life Coaching és a Business Coaching, szeretem ráébreszteni a kérdéseket feltevő és azokra válaszokat kereső embereket arra, hogy mennyi mindenre képesek, valamint abban is szeretek segítséget nyújtani, hogy egy saját álmot hogyan valósítsunk meg üzletileg.

Mit kell tennem, ha érdekel ez az ajánlat?

A “feladat” mindössze annyi, hogy az alábbi űrlapot kitöltöd és elküldöd nekem. A többit pedig megbeszéljük e-mailben. Megtisztelő érdeklődésedet köszönöm!

Szeretettel: Ivi alias “Józsi bácsi”