ingyen webstatisztika

Az igazi kenyér titka

2015-10-01 0 hozzászólás

Manapság egyre többen vagyunk, akik beszél(get)ünk és eszmét cserélünk arról, hogy hogyan is kellene igaz módon élni. Az interneten már szinte minden információ elérhető azzal kapcsolatban, hogy miként gondolkodjunk helyesen, hogyan ismerjük fel a külvilág akadályaiban a belső korlátainkat, és hogy az egészséges és boldog élethez – amelyről sokszor egy elérendő célként esik szó – mivel is kellene nap mint nap foglalkoznunk.

Egy görbe tükröt szándékosan önmagam elé tartva rá kellett, hogy jöjjek, hogy én többet beszélek (mint csinálok) arról, hogy mi lenne a helyes út, ezért elkezdtem olyan embereket és tevékenységeket megfigyelni, akik esetében a szövegelés helyett a tetteken van a hangsúly. Ennek köszönhetően alakult meg a Józsi bácsi Szabadegyetem egyáltalán, s ezért hívtam meg a Horizont Tanácsadás organikus szervezetfejlesztőit a kezdetekben, vagy 2015 februárjában pl. a 4D Szabadegyetemet építő Puszta Csabát, áprilisban pedig Nemes Mátyás biogazdát, akik tevékenységeikkel konkrét cselekvésre hívnak meg bennünket. “Építsünk közösséget így, gazdálkodjunk és üzleteljünk egymással úgy.” Érdemes végignézni a beszélgetéseket utólag is, örök érvényű igazságokat fogalmaztak meg az urak.

Rajtuk kívül persze sokan vannak, akik a gondolkodás és szövegelés helyett/után a tettek mezejére léptek, s a 2015. október 15-én 18:00 órai kezdettel megrendezésre kerülő morfondírozó estre is ilyen szellemiségű vendégeket hívtam meg. Ez a beszélgetés azonban egyetlen szempontból különleges lesz, s hogy miért is írom ezt, arról íme egy rövid történet:

Z-vel (aki “a ház asszonya” 🙂 ) már 2007. óta járok Budapesten a Csörsz utcai Biopiacra szombatonként, hogy egyenesen a termelőktől szerezzük be az ÉLelmet a következő hétre. Többnyire meghatározott helyeken vásároljuk meg a kedvenc zöldségeinket, gyümölcsöket és egyéb apróságokat (pl. isteni home made mandulatej), de azért nyitott vagyok az új belépőkre is. Így történt az, hogy 2014. nyarán megismerkedtünk a Pipacs Pékség kenyereivel. 3 fiatal srác természetes kovásszal készült kenyereket hozott a piacra, melyek a kovászon kívül bio lisztet, sót, vizet tartalmaznak, semmi mást. Ahogy elkezdtük ezt a kenyeret enni, egyre jobban éreztünk rá arra, hogy ez az igazán elemi táplálék nem mindegy, hogy honnan jön. A jó kenyér nagyon fontos. (Még akkor is, ha a paleósok azt mondják, hogy kenyér nem kell. Pedig de. 🙂 ) Teltek-múltak a hónapok és annyira beleszerettünk ezekbe a kenyerekbe, hogy kedvem támadt kézműves pékké válni (heti 1-2 alkalommal belefért az időmbe), így idén február legutolsó szombatján rákérdeztem, hogy “nem-e-lehetne-e” beszállni egy kis fizikai-szellemi kenyérkészítésbe, mert kedvem és egy pici időm is volna hozzá. Az időzítésem szerencsére éppen jól sikerült, mert lehetett. Ahogy mondani szokták, a “többi már történelem” (the rest is history), ugyanis 2015. nyarától oszlopos kenyérkészítő lettem én is a Pipacsban. 🙂

Fontos még megemlíteni, hogy pont az ominózus “beszállhatnék-e” kérdés előtt volt egy remekült sikerült riportműsor a kézműves pékekről a TV2-n Tilla jóvoltából, s ez is megerősített a döntésemben. Kedvcsinálónak be is illesztem ide ezt a 45 perces dokumentumfilmet (A Pipacs Pékségről 25:16-tól esik szó):

Vendégeim tehát a filmben is látható Fülöp Ádám és Tóth Márton lesznek, akik a főiskolai / egyetemi diplomájukat + néhány állami és civil szektorban eltöltött évet követően jöttek rá arra, hogy nem egy irodában ülve akarják az életüket leélni, hanem igazi kenyeret akarnak sütni minél több embernek. A tudás és tapasztalat megszerzéséhez kiköltöztek Franciaországba egy időre, hogy ellessék a kenyérkészítés művészetének fortélyait, aztán hazajöttek és belevágtak, s ennek ma már sok-sok kenyérszerető ember örül, mert a Pipacs kenyerei isteinek.

A morfondírozó esten arról fogunk beszélgetni, hogy milyen is az igazi kenyér, van-e a szinte már “népbetegségnek” számító gluténérzékenységnek köze ahhoz, hogy eltávolodtunk a valódi kenyerektől, számít-e az ökologikus gazdálkodásból származó búza, milyen hatása van az ipari kenyérnek az egészségünkre, s hogy egyáltalán miért fontos visszatérni a gyökerekhez és olyan tevékenységekkel foglalkozni, ami az életet és a fenntarthatóságot szolgálja. Az est különlegessége lesz ezen kívül, hogy nem csak beszélni fogunk a kenyérről, hanem aznapi sütésből a srácok hozni fognak elegendő mennyiséget kóstoláshoz is, így meg tud valósulni az is, ami még eddig soha: amiről beszélünk azt azonnal meg is tapasztaljuk egy picit. Nyamm nyamm. 🙂

Várunk szeretettel a kóstolással egybekötött beszélgetésre az igazi kenyér titkáról. Jelentkezni az alábbi űrlapon lehetséges.

Az eseményre való jelentkezés nem lehetséges, mert a rendezvény már lezajlott.

A bejegyzés szerzője:

"Józsi bácsi" egészen pici gyerekként jött a világra. Művészembernek készült, de végül egy boldog senki lett belőle, aki folyamatosan meg akarja fejteni a létezés miértjét és ezért állandóan keres-kutat és keresi a tükröket, amelyekbe belenézhet. Van egy olyan érzése, hogy a világot túl sok propaganda és butítás veszi körül, s hogy valakik, valahol azt szeretnék, hogy a kisember soha nem fejtse meg a leglényegesebb összefüggéseket, s így megfelelő információ és rálátás nélkül mindig a rövidebbet kell húznia. "Józsi bácsi" úgy gondolja, hogy a tisztánlátásért érdemes fellépnie, ezért blogolásba kezd, benéz "a dolgok mögé". :) Részletes infó "Józsi bácsiról" itt olvasható.

Van véleményed? Ki vele!