ingyen webstatisztika

A háborítatlan szülés nyomában

2014-10-27 0 hozzászólás

Vendég: Vass Gabriella, szülésznő

Lényeges-e világra érkezésünk módja?

Október 30-án lesz 1,5 éves Ádám kisfiam. Egy örök mosolygó, huncut, energikus és csupaszív baba, elfogultság nélkül állíthatom, hogy ahol megjelenünk együtt, ott a figyelem középpontjába kerül és vidám lesz a hangulat. Hogy ennek köze van-e az ő születésének körülményeihez, azt nem tudom 100%-os magabiztossággal kijelenteni, de úgy érzem, hogy igen. Hagytuk őt megérkezni azzal a sebességgel, ahogy ő jönni akart. Sehol egy reflektor, sehol egy örömujjongó kiabálás, csak csendes meghittség, kibújás után anya mellkasán pihenés órákig és örömkönnyek.

Mint ahogy az sem mindegy, hogy milyen tanárok és mentorok segítik a fejlődésünket az életünk során, úgy az is lényeges lehet, hogy miként érkezünk a világra. Méltósággal, meghitt körülmények között, vagy futószalagon, “csak legyünk már túl rajta” módszerrel, melynek során a gyermek megszületése, a köldökzsinór elvágása és a gyermek első megmosdatása 5 percen belül lezajlik. Akinek van tapasztalata mindkettőben, az tudhatja csak igazán, hogy a megélés szintjén ez mekkora különbség az anyának és a kisbabának egyaránt. Bár vannak barátaink is, akik már megtapasztalták mindkét érkeztetést, bennünket elsősorban a szakirodalom (pl. Frederic Leboyer: Gyöngéd születés c. könyve) segített hozzá mélyebben, hogy íly módon készüljünk rá gyermekünk érkezésére.

adi_szuletese
Ádi kisfiam születésénél segédkezik Gabi

Van persze olyan is, hogy a várandós kismama nagyon szeretne meghitt körülményeket és háborítatlanságot természetes szüléssel, aztán mégis úgy alakul valamiért a helyzet, hogy egy rutinszerű császármetszés lesz belőle egy műtőasztalon, de annak is nagyon sok oka lehet, hogy végül miért ez történik.

A legtöbb esetben talán kijelenthető, hogy a háborítatlan (=csendes, “okos szerekkel” nem meggyorsított) természetes szüléshez szándék, tudatos hozzáállás és lelki felkészültség, valamint a “megfelelő” ismeretek beszerzése (mások személyes tapasztalatai + könyvek) az első lépés, a második pedig találni egy olyan intézményt, ahol a szülész-nőgyógyász szakorvos és a szülésznők is hisznek a háborítatlan világra érkezés jótékony hatásában és azt szívükkel-lelkükkel támogatják. Nekünk “szerencsénk volt” és találtunk egy ilyen “párosítást”. A szülésznőnk pedig a Józsi bácsi Szabadegyetem soron következő vendége, Vass Gabi volt.

Az este folyamán Gabi – aki egyébként 5 gyermekes családanya – elmeséli majd nekünk, hogy honnan indult nála ez a hivatás, hogyan jött rá arra, hogy a háborítatlan szülés / születés az igaz út szülésznőként, s hogy az utóbbi időben milyen viszontagságos utat kellett személyesen bejárnia. (Született néhány cikk, melynek ő volt a főszereplője: 1. Ez olyan, mintha Böjte Csabát kitennék a katolikus egyházból, 2. Tömegek állnak ki az elbocsájtott budapesti szülésznő mellett.) Beszélgetünk majd a háborítatlan és az otthon szülés közötti különbségről, előnyökről és hátrányokról, s arról is, hogy Magyarországon mire lenne szükség ahhoz, hogy minél több intézmény kezdjen el organikus módon világra segíteni babákat, s hogy az anyák számára milyen előnyökkel járna ez a gyermekük jövőjére nézve.

Amikor az 1919-es trianoni békeszerződés után Erdélyt Romániához csatolták, az akkori román államvezetés részéről azt tanácsolták a román nőknek az asszimilációt “elősegítendő”, hogy költözzenek magyar falvakba és “szüljék teli” Erdélyt, ezzel ugyanis előbb-utóbb a magyarok kerülnek majd kisebbségbe és nem lesz kérdés 100 év múlva, hogy kié az a csodás régió. Ennek analógiájára jutott eszembe az, hogy meghívom Gabit beszélgetni közénk, ha ugyanis az információ megosztásának hatására növekszik a háborítatlan szülést választó anyák létszáma kicsiny országunkban, már tettünk is egy nagy lépést a tudatosság és a szellemi út választásának irányába, melyben az anyák boldogan érkező gyerekekkel “szülik tele” az országot. 🙂

Vass Gabi családja körébenGabi a munkahelyén, és családja körében

Sok olyan apróságról fogunk beszélgetni, amiről a fősodrású tudomány képviselői ritkán morfondíroznak (legalábbis nyilvánosan), s talán ez sem véletlen. Várok minden kedves érdeklődőt, akit érdekel a szülés, születés misztériuma!

A bejegyzés szerzője:

"Józsi bácsi" egészen pici gyerekként jött a világra. Művészembernek készült, de végül egy boldog senki lett belőle, aki folyamatosan meg akarja fejteni a létezés miértjét és ezért állandóan keres-kutat és keresi a tükröket, amelyekbe belenézhet. Van egy olyan érzése, hogy a világot túl sok propaganda és butítás veszi körül, s hogy valakik, valahol azt szeretnék, hogy a kisember soha nem fejtse meg a leglényegesebb összefüggéseket, s így megfelelő információ és rálátás nélkül mindig a rövidebbet kell húznia. "Józsi bácsi" úgy gondolja, hogy a tisztánlátásért érdemes fellépnie, ezért blogolásba kezd, benéz "a dolgok mögé". :) Részletes infó "Józsi bácsiról" itt olvasható.

Van véleményed? Ki vele!