ingyen webstatisztika

Az organikus közösségalkotás művészete – II. rész

2014-09-18 0 hozzászólás

Az organikus közösségépítés művészetébe szeptember 11-én pillantottunk bele először, a szellemi-gondolati szféra működéséről morfondíroztunk egy nagyot. Szerintünk jól sikerült a rendezvény, a visszajelzések jelentős része is ezt igazolta, ugyanakkor voltak kritikus hangok is az értékelő lapokon, amelyeket nagyon köszönünk. (“Az igaz barátok mindig jó dolgokat mondanak rólad a hátad mögött, de szemtől-szemben ha szükséges, rendesen kiosztanak!” 🙂 ) Többen morfondírozás elnevezés alatt egyszerűen másra számítottak és teljes joggal!

Bevallom nektek, hogy “össznépi” morfondírozást kialakítani sokkal nehezebb, mint gondoltam. Tapasztaljuk mindannyian, hogy ha egy társaságban többen beszélgetnek egymással, mint kb. 5-6 ember, akkor előbb-utóbb klikkesedés alakul ki és hangzavar. Egy előadásszerű közös beszélgetés persze más tészta (is lehet), ilyen esetben azonban mindenképpen szükséges egy vezető-moderátor (vagy előadó), aki a rendezvény menetét és témáját irányítja. Ezt lehet úgy is csinálni, mint ahogyan a riporterek teszik, és úgy is, hogy minden alkalommal egy központi témát dolgoz fel a moderátor/előadó, aki vagy egy meghívott vendég, vagy én vagyok (ilyen is előfordul majd rövidesen). Mivel úgy képzeltem el a JB Szabadegyetem megalapításakor, hogy a blogbejegyzéseimhez hasonlóan érdemes lenne minden alkalommal egy központi témát körbejárni és azzal kapcsolatban beszélgetni és felismerésekre jutni, ezért most úgy érzem, hogy ennek a legjobb módja a workshop-szerű szerkezet. Ez annyit jelent, hogy a téma kulcsüzenetein végighaladva a témavezető megáll adott pontokon, és a közönség bevonásával, a személyes tapasztalatok megosztásával kapcsolódunk az elhangzottakhoz. (Mivel az egész élet egy nagy változás-folyamat, ezért elképzelhető, hogy lesznek olyan rendezvények, ahol tényleg a nyílt beszélgetéseké lesz a főszerep, de így az alapozásnál úgy gondoltam, hogy ez lenne a helyes út.) Amint megértettük a belső és külső világunk emberközpontú működésének alapjait, már nagyobb lesz a közös nevező.

Hogy szeptember 11-én miről morfondíroztunk, arról álljon itt néhány dia, melyek magukért beszélnek. A képek alatt pedig a folytatásról…

SZ3T Alapok 01 Blogba

SZ3T Alapok 02 Blogba

SZ3T Alapok 03 Blogba

SZ3T Alapok 04 Blogba

SZ3T Alapok 05 Blogba

SZ3T Alapok 06 Blogba

Ahogy a diákból is látszik, az ún. hármas tagozódás (szellem-lélek-test és annak megannyi “leképeződése”) életünk minden területén jelenlévő, ezért ha szeretnénk kereknek érezni a valóságunkat, ezekre oda kell figyelnünk, hogy kongruenciában (=egymással összeillő módon, harmóniában) legyenek önmagunkban és az általunk teremtett külvilágban egyaránt. Ha bármelyik “alul-” vagy “túlműködésben” van, az egyensúly felborul. Az első hely, ahol rendet kell tennünk mindig a szellemi szint, hiszen a fizikai világunk a szellemi világunk materiális leképeződése “csupán”… Amint fent, úgy lent.

A szellemi-gondolati “feladatok” átbeszélése (=a külvilág “morcos arca” mindig megmutatja, hogy önmagunkban hol vannak fals kivetítések és önhazugságok) után a lelki, szociális szféra működéséről fogunk beszélgetni egy jót a következő alkalommal. A lelkivilágunk, azon belül is az érzelmeink működését a konfliktusainkon keresztül közelítjük majd meg, mert az a “legjózsibácsisabb” aspektus.

Ki ne ismerné azt az érzést, amikor a lélekben dúló háború a mindennapok vágyott pozitív hangulatát akaratunk ellenére(!) tönkreteszi, de még az életünk céljainak megvalósítására nézve is akár komoly romboló hatással lehet? Ki ne szeretné úgy élni az életét, hogy a sokszor lélekrombolónak tűnő ego-harcok egyre kevésbé forduljanak elő és lehetőleg minden pillanatot a létezés csodájaként éljük meg?

Egy embert biztosan ismerek, aki ezt szeretné. 🙂

A Józsi bácsi Szabadegyetem meghívott vendége Ille Józsi barátom kolléganője, a téma igazi szakértője, Gergelyné Borsi Mónika lesz, aki évtizedes tapasztalatát 2 órába sűrítve, humorral fűszerezve, ugyanakkor nagyon mélyen futó érzelmeket “megbizergálva” szembesít majd bennünket saját emócióink forrásával. A múltkor 3 órát beszélgettem Józsival és Mónival, meglátásom szerint igen hatékony eszköztárral érkezik hozzánk Móni, így öröm lesz a felismeréseket megtapasztalni! (A jelentkezők legkésőbb az előadást megelőző napon megkapják a beszélgetés lényegéről született írásos anyagot, mely megfelelő módon felkészít a csütörtöki témára!)

Szerintem érdemes rááldozni ezt a 2 órát, ha van kedved és időd egy izgalmas lelki utazáshoz! Várunk nagy szeretettel! 🙂

A bejegyzés szerzője:

"Józsi bácsi" egészen pici gyerekként jött a világra. Művészembernek készült, de végül egy boldog senki lett belőle, aki folyamatosan meg akarja fejteni a létezés miértjét és ezért állandóan keres-kutat és keresi a tükröket, amelyekbe belenézhet. Van egy olyan érzése, hogy a világot túl sok propaganda és butítás veszi körül, s hogy valakik, valahol azt szeretnék, hogy a kisember soha nem fejtse meg a leglényegesebb összefüggéseket, s így megfelelő információ és rálátás nélkül mindig a rövidebbet kell húznia. "Józsi bácsi" úgy gondolja, hogy a tisztánlátásért érdemes fellépnie, ezért blogolásba kezd, benéz "a dolgok mögé". :) Részletes infó "Józsi bácsiról" itt olvasható.

Van véleményed? Ki vele!